AKTIVNOSTI

Slovenija je popek Evrope, kjer se na zelo majhnem prostoru stikajo štiri geografske regije: alpska, sredozemska, panonska in dinarska. Alpski prostor s Kranjsko Goro kot centrom te regije nudi raznolike možnosti za športno rekreacijske aktivnosti skozi celo leto. Zaradi prijetnega okolja, kvalitetnega zraka, čudovite gorske kulise in pestrosti ponudbe smeri ter težavnostnih stopenj, lahko vsak najde nekaj zase.

POLETNE AKTIVNOSTI

Poletne aktivnosti se začnejo, ko skopni zadnji sneg, in se zaključijo jeseni. Zgornjesavska dolina nudi nešteto možnosti, od pohodništva, planinarjenje, plezanja, kolesarjenja, rolanja, igranja golfa, gobarjenja, ribarjenja, adrenalinske športe, wellness in še mnogo več.
(https://www.gps-tour.info/)

Pohodništvo in planinarjenje

Pri nas se ponašamo z gosto mrežo pohodnih in planinskih poti vseh težavnostnih stopenj. Izhodišč in smeri je veliko. Izbirate lahko med območjem Vitranca in Ciprnika, območjem Vršiča, Karavankami, Špikovo skupino, Kepo in Vošco ter Dovško Babo in še več. Kamor koli pa vas že zanese pot, vam gotovo ne bo žal!

Kolesarjenje

Kolesarjenje v Zgornjesavski dolini postaja ena bolj priljubljenih športno turističnih aktivnosti. Zaradi relativno majhnih višinskih razlik je za rekreativne kolesarje dosegljivih veliko izletniških točk: od doline Radovne do Planice, kolesarjenje pod Severno Triglavsko steno, v doline Kot in Krma in še kam.

Po celotni dolini je speljana državna kolesarska pot, ki se nadaljuje naprej v Italijo do Trbiža, proti Avstriji do Beljaka in avstrijskih jezer.

Če imate kondicijo se lahko podate čez najvišji slovenski prelaz Vršič v dolino Bovca ali čez Korensko sedlo v Beljak. Kolesarski park ponuja uživanje v gorskem prostem stilu ter adrenalinski spust prek miz, skakalnic, gugalnic in drugih ovir (www.bikepark.si).
Gorsko kolesarjenje v naravi pa lahko izkusite na RobeTwist-u (gorskokolesarska pot enoslednica, 18,5 km) po Karavankah.

Adrenalinski športi

V kolikor ste adrenalinski navdušenec, ne morete mimo plezalnih možnosti, ki jih ponuja dolina. Tu sta na Grančišču nad Mojstrano dve različno zahtevni atraktivni zavarovani poti – ferati. Ferata Hvadnik je plezalna pot skozi geološko posebnost – divjo sotesko potoka Hvadnik v Gozdu Martuljku. Po umetni plezalni steni se lahko urite v Gozd Martuljku.

Za adrenalinske užitke lahko izkoristite še:

  • zipline v Planici
  • vetrovnik v Planici
  • poletno sankanje z Besno Pehto
  • jadralno padalstvo
  • in še več …

Kopanje

Poleti vabi na osvežitev tudi naravno kopališče Jasna.

ZIMSKE AKTIVNOSTI

Zimske radosti se začnejo z decembrsko otvoritvijo smučarske sezone in trajajo vse do časa dogodkov v Planici v mesecu marcu. Ponujajo raznovrstne športno rekreativne dejavnosti od smučanja, deskanja, teka na smučeh, drsanja, sankanja, krpljanja do lednega plezanja.

Smučanje in deskanje

Zimska sezona prinaša veselje na snegu. Smučarske žičnice in proge so nanizane po pobočjih Vitranca od Kranjske Gore do Planice v nadmorski višini od 800 m do 1215 m. Smučišča, primerna tako za začetnike kot za rekreativce, še posebej pa za družine, povezuje sistem 5 sedežnic in 13 vlečnic, ki so dostopne z vasi. Kranjska Gora je seveda poznana po vsakoletnem Pokalu Vitranc, ki se odvija na eni izmed prog. Ta proga vabi na svoje strmine le najboljše. V Kranjski Gori je tudi možnost nočne smuke. Posebej je poskrbljeno tudi za družine, saj je organiziran smučarski otroški vrtec.

Tek na smučeh

Za navdušence teka na smučeh je na območju Kranjske Gore okrog 40 km skrbno vzdrževanih prog, vse od Gozda Martuljka pa do Tamarja. Za tiste, ki si želijo več, se lahko podajo v smučarsko-tekaški center v Ratečah (klasika, drsanje). Na ravninskem delu ob mejnem prehodu so speljane lažje proge, bolje pripravljeni tekači, pa se lahko podajo proti Planici in naprej v čudovito dolino Tamar. Od Rateč do Tamarja je dobrih 7 km in 260 višinskih metrov vzpona.

Priljubljena je tudi položnejša povezava Kranjska Gora – Rateče (klasika, drsanje). V Kranjski Gori je krožna proga osvetljena tudi za nočno rekreacijo.

Sankanje in drsanje

Sankate se lahko na označenih in od smučišč ločenih sankališčih, lahko pa si omislite organizirano (nočno) sankanje kot tudi druge zimske radosti, ki jih organizira lokalna turistična agencija. Drsanje je omogočeno v centru Kranjske Gore na umetnem drsališču, lahko pa ujamete čudovite dneve drsanja na jezeru Jasna ali ledinah v Ratečah.

Vandot